Hrvatski iseljenički kongres

Ideja projekta hrvatskih iseljeničkih kongresa je razvijanje suradnje i proaktivno djelovanje na jačem povezivanju hrvatskog iseljeništva s domovinom. Iz kongresa u kongres nastojimo propitivati najvažnija područja iseljeničkog iskustva i odnosa s Hrvatskom.

Na sudjelovanje su pozvani znanstvenici i stručnjaci koji se bave iseljeničkim temama, poslovni ljudi i  povratnici u domovinu te državne institucije, udruge i zainteresirani pojedinci koji su posvećeni i usmjereni na osnaživanje veza Republike Hrvatske i njezinih iseljenih građana.

Do sada organizirani kongresi – Prvi 2014. godine  u Zagrebu, Drugi 2016. godine u Šibeniku, Treći 2018. u Osijeku, Četvrti 2020. u Zagrebu i Peti u Mostaru – rezultirali su opsežnim zbornicima, medijskim objavama i praktičnim aktivnostima, o čemu više možete pročitati ovdje

V. Hrvatski iseljenički kongres, 2022. MOSTAR

IV. Hrvatski iseljenički kongres, 2020. zagreb

Više o kongresu možete naći na OVDJE

Program je dostupan OVDJE

Hrvatska se danas, više nego ikad, suočava s brojnim demografskim i društveno-gospodarskim izazovima u najširem smislu te riječi. Iako se kao zemlja nalazi na imigracijskome kontinentu, dosadašnja iskustva pokazala su da su jedini realni migracijski izvor za ublažavanje negativnih demografskih trendova njezini iseljeni građani i njihovi potomci.

Iseljenici su generacijama prenosili u druge zemlje svoj biološki, profesionalni i kulturni potencijal obogaćujući time zemlje useljenja. Međutim, kroz dugu iseljeničku povijest Hrvatske uvijek su postojali i povratnički tokovi različitog intenziteta i raznolikih iskustava i uspjeha. Osim emotivnih i nostalgičnih motiva, povratnike mogu uz ekonomske čimbenike, privući određeni elementi kvalitete života (sigurnost, mirniji, opušteniji način života, krajolik, klima i dr.). Povratništvo je složen proces koji objedinjuje emigracijsko i imigracijsko iskustvo, kao i iskustvo povratne migracije, i ne može ga se promatrati izvan hrvatskoga društvenog, političkog i gospodarskog konteksta. Održivost povratka ovisi o brojnim čimbenicima, poput aktivne uloge državnih institucija, pravnog okvira, postojanja i provedbe usmjerenih javnih politika, ekonomskih prilika, zatim obiteljskih prilika, ali i o uloženim naporima povratnika i potomaka iseljenika u što uspješniju integraciju u hrvatsko društvo. Iskustvo povratnika specijaliziranih znanja može biti snažan impuls za razvoj hrvatskoga gospodarstva, a da bi se iskoristio postojeći potencijal, potrebne su brze i konkretne mjere za njihovo privlačenje.

III. Hrvatski iseljenički kongres, 2018. Osijek

Program dostupan je OVDJE

Predstavljanje zbornika radova HRVATSKA IZVAN DOMOVINE III više...

Više

II. Hrvatski iseljenički kongres, 2016. Šibenik

Predstavljanje zbornika radova HRVATSKA IZVAN DOMOVINE II više...

I. Hrvatski iseljenički kongres, 2014. Zagreb

Predstavljanje zbornika radova HRVATSKA IZVAN DOMOVINE više...

Rezolucija HIK-a: poveznica